ProCast syventyy viestinnän maailmaan

ProCast jakso 38: ”Poikkeustilanne on laittanut esimiesten mielikuvituksen liikkeelle”

Vieraana TietoEvryn viestinnän ja kestävän kehityksen johtaja Kia Haring

 

Tässä ProCastin jaksossa puhumme etätyön vaikutuksesta organisaatioviestinnän käytäntöihin ja vaatimuksiin. Vieraamme on Kia Haring, TietoEVRYn viestinnän ja kestävän kehityksen johtaja ja ProComin hallituksen jäsen. Suomalainen Tieto ja norjalainen Evry yhdistyivät vuoden 2019 lopussa, mutta käytäntöön fuusio vietiin keskellä koronakriisiä. Viestintä oli tietenkin avainroolissa tämän onnistumisessa.

Jakso on julkaistu 7.1.2021.

 

 

Jakso 37: ”Nyt eletään sisäisen viestinnän kukoistusaikaa”

Vieraana Nokian sisäisen viestinnän johtaja Antti Miettinen

Tässä ProCastin jaksossa puhumme etätyön vaikutuksesta organisaatioviestinnän käytäntöihin ja vaatimuksiin. Vieraamme on Antti Miettinen, Nokian sisäisen viestinnän johtaja. Hän aloitti uransa Nokian viestinnässä kaksikymmentä vuotta sitten, mutta ehti välillä työskennellä  myös Finnairilla, jossa tutuksi tulivat myös poikkeus- ja kriisitilanneviestintä. Antti Miettinen on ProComin hallituksen jäsen.

Jakso on julkaistu 16.12.2020.

 

Jakso 36: ”On tehtävä ratkaisuja, jotka kestävät tulevan sukupolven katseen”

Vieraana kirjailija Sofi Oksanen

Tässä ProCastin jaksossa puhumme suoraan sanomisesta, sen etiikasta ja sen seurauksista. Vieraamme on kirjailija Sofi Oksanen, yksi Suomen tunnetuimmista, palkituimmista, käännetyimmistä ja suorapuheisimmista nykykirjailijoista. Hän on ottanut julkisesti kantaa niin maahanmuuttoon, naisten asemaan, stalinisteihin, sensuuriin, suomettumiseen kuin suomalaisten miesten väkivaltaisuuteenkin. Sofi oli yksi ProComin järjestämän Helsinki Ethics 2020 konferenssin puhujista ja nyt siis ProCastin tämänkertainen vieras.

Jakso on julkaistu 10.11.2020.

 

 

 

Jakso 35: ”Suomessa on luotettu ihmisiin ja tulokset ovat hyvät”

Vieraana kuluttajatutkija, professori Mika Pantzar

Tässä ProCastin jaksossa puhumme koronakriisin vaikutuksesta viestinnän maailmaan ja maailmaan, jossa viestimme. Vieraamme on Mika Pantzar, valtiotieteellisen tiedekunnan professori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun dosentti ja tietokirjailija. Pantzar on erikoistunut kuluttaja- ja teknologiatutkimukseen, käyttäjäläheisten innovaatioiden tutkimukseen, datatalouteen sekä erityisesti talouden ja terveyden suhteeseen.

Jakso on julkaistu 11.7.2020.

 

 

 

 

 

Jakso 34: “Ei ole mitään syytä pessimismiin!”

Vieraana työelämäprofessori Maija-Riitta Ollila

Tässä ProCastin jaksossa puhumme koronakriisin vaikutuksesta viestinnän maailmaan ja maailmaan jossa viestimme. Vieraamme on Maija-Riitta Ollila, työelämäprofessori Turun kauppakorkeakoulussa. Hänen opetusalansa on globaali liiketoiminnan etiikka. Ollila on väitellyt valtiotieteen tohtoriksi moraalifilosofiasta, opettanut filosofiaa useissa korkeakouluissa ja kirjoittanut useita yhteiskunnallisia teoksia. Hän on perehtynyt muun muassa tekoälyyn, johtamiseen, päätöksentekoon ja psykologiseen taloustieteeseen. Kaikki kovin ajankohtaisia aiheita juuri nyt.

Jakso on julkaistu 26.5.2020.

 

 

Jakso 33: ”Tieto on taas valtaa”

Vieraana Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe

Tässä ProCastin jaksossa puhumme koronakriisin vaikutuksesta viestinnän maailmaan ja maailmaan, jossa viestimme. Vieraamme on Laura Kolbe, Helsingin yliopiston Euroopan historian professori, tuottelias tutkija ja kirjailija sekä ahkera kansalaiskeskustelija. Kolben keskeisimmät tutkimusalueet ovat olleet yliopiston ja ylioppilaiden sodanjälkeinen historia, kaupunkihistoria sekä Helsingin poliittisen päätöksenteon historia.

Jakso on julkaistu 14.5.2020.

 

Jakso 32: ”Haluan kuulla, että päättäjä tietää mitä tekee ja tunnustaa virheensä”

Vieraana Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen

Kuva: Aalto-yliopisto / Evelin Kask

Tässä ProCastin jaksossa puhumme koronakriisin vaikutuksesta viestinnän tekemiseen ja rakenteisiin. Vieraamme on Vesa Puttonen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori, joka tunnetaan kantaaottavana ja aktiivisena keskustelijana, pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenenä, tietokirjailijana ja toki sijoittajana.

Jakso on julkaistu 22.4.2020.

 

Jakso 31: ”Nyt on tuhannen taalan paikka siirtyä uuteen”

Vieraana kestävän tulevaisuuden konsultti Leo Stranius

Tässä ProCastin jaksossa puhumme koronakriisin vaikutuksesta viestinnän tekemiseen ja rakenteisiin. Vieraamme on Leo Stranius, kestävän tulevaisuuden konsultti T-mediasta, tunnettu kansalaisaktivisti ja arvostettu ekobloggaaja. Matkan varrella hän on työskennellyt myös Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtajana. Mikä on ilmastokriisin ja koronakriisin suhde ja millä tavalla maailma tässä suhteessa nyt muuttuu? Entä mitkä ovat koronakriisin vaikutukset yritysten vastuullisuustoimiin ja viestintään?

Jakso on julkaistu 25.3.2020.

 

Jakso 30: ”Nyt on taisteltava rehellisen tiedonvälityksen puolesta”

Vieraana Sitran viestintäjohtaja Veera Heinonen

Kuvaaja: Miikka Pirinen

Tässä ProCastin jaksossa puhumme koronakriisin vaikutuksesta viestinnän tekemiseen ja rakenteisiin. Vieraamme on Sitran viestintäjohtaja Veera Heinonen. Hänellä on vankka kokemus vaativista viestintätehtävistä suomalaisen yhteiskunnan huipulta, mm. ulkoministeriön viestintäjohtajana ja tasavallan presidentin viestintäpäällikkönä. Hän on myös ProComin hallituksen jäsen.

Digitaalisuuden myötä viestintärakenteet ovat muuttuneet verkostomaisiksi. Mitä tapahtuu, kun keskitetty, tehokas viestintä on yhtäkkiä taas välttämätöntä? Mitkä ovat julkisen vallan työkalut, entä organisaatioiden rooli ja mahdollisuudet? Miten reagoivat kansalaiset?

Jakso on julkaistu 20.3.2020.

 

 

 

Jakso 29: ”Demokratiassa viestintätoimistot ja journalistiikka ovat samalla puolella”

Vieraana ICCO:n Ethics Chair Christina Forsgård

Kuva: Peter Forsgard

 

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme vastuulliseen viestimiseen. Vieraamme on Christina Forsgård, viestintäyritys Netprofilen perustaja, SLUSHin kummitäti, teknologianörtti ja viestintäteknologian enkelisijoittaja. Tässä olisi jo riittävästi syytä kutsua hänet ProCastiin, mutta nyt hän on seurassamme siksi, että hän aloitti syksyllä 2019 kansainvälisen viestintätoimistojen kattojärjestön ICCO:n Ethics Chair -tehtävässä. Toimenkuva on uusi ja se lanseerattiin hiljattain osana järjestön uutta Power of Ethics -kampanjaa.

Jakso on julkaistu 28.2.2020.

 

Jakso 28: “Läpinäkyvyyden aikakausi on plussaa myös yrityksille”

Vieraana Gaian strategiayksikön vetäjä Kaisa Hietala

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme vastuulliseen viestintään. Vieraamme on Kaisa Hietala, joka on kestävän liiketoiminnan konsulttiyhtiön Gaian osakas ja strategiayksikön vetäjä. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän johti Nesteen uusiutuvien tuotteiden liiketoimintaa, joka vuonna 2018 teki kolmen miljardin liikevaihdolla noin miljardin tuloksen ja samalla kahdeksan miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöjen vähennykset. Kaisa on myös Kemiran hallituksen jäsen ja kiertotalousyhtiö Tracegrown hallituksen puheenjohtaja.

Jakso on julkaistu 8.1.2020.

Jakso 27: ”Vastuullisuuden viestiminen ilman tekoja ei enää toimi”

Vieraana Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen

Tässä  ProCastin jaksossa keskitymme vastuullisuuteen ja siitä viestimiseen. Vieraamme on Pauligin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän on työskennellyt muun muassa asiantuntijana Milttonilla ja viestintäjohtajana Nesteellä. Kaisa on myös ProComin hallituksen puheenjohtaja ja viestinnän eettisen neuvottelukunnan jäsen.

Jakso on julkaistu 11.12.2019.

Jakso 26: ”Tuotteemme ydin on tarina”

Vieraana Compensate-säätiön perustaja Antero Vartia

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme vastuullisuuteen ja siitä viestimiseen. Vieraamme on Compensate-säätiön perustaja Antero Vartia. Hänet tunnetaan tv-juontajana, liikemiehenä Mattolaituri- ja Löyly-ravintoloiden takaa, kansanedustajana ja nyt säätiöstä, joka keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen.

Jakso on julkaistu 23.10.2019.

 

Jakso 25: “EU on nyt paljon suositumpi kuin ennen Brexitiä”

Vieraana viestintäyrittäjä Jussi Seppälä

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme Suomen EU-puheenjohtajuuskauden viestintähaasteisiin ja -mahdollisuuksiin. Vieraamme on Jussi Seppälä, journalisti, diplomaatti, strategi ja EU-viestinnän ammattilainen. Hän on työskennellyt Yleisradion ulkomaantoimittajana, EU-kirjeenvaihtajana, tutkivana toimittajana sekä ulkoministeriön EU-lehdistöneuvoksena. Nykyään Seppälä toimii strategia- ja viestintätoimisto Hopiaseppien toimitusjohtajana ja käyttää titteliä myönteinen vaikuttaja.

Jakso on julkaistu 11.9.2019.

 

Jakso 24: ”Ratkaisevin rekrytointimme oli visualisti”

Vieraana valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski

Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

 

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme Suomen EU-puheenjohtajuuskauden viestintähaasteisiin ja -mahdollisuuksiin. Vieraamme on valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, jolla on korkein virkamiesvastuu puheenjohtajuuskauden viestinnästä. Ennen nykyistä tehtäväänsä Anttikoski ehti kartuttaa järeän kokemuksen journalistina alan suomalaisilla huippupaikoilla. Hän on työskennellyt mm. Helsingin Sanomien päätoimittajana, MTV:n uutispäätoimittajana ja toimittajana Yleisradiossa.

Jakso on julkaistu 19.8.2019.

Jakso 23: ”Missä EU, siellä mahdollisuus – niin viestiä kuin verkottua.”

Vieraana Business Finlandin viestintäjohtaja Tomi Korhonen


Tässä ProCastin jaksossa keskitymme Suomen EU-puheeenjohtajuuskauden viestintähaasteisiin ja -mahdollisuuksiin. Vieraamme on Tomi Korhonen, Business Finlandin viestintäjohtaja, jolla on järeä kokemus liike-elämämme edellytyksiä parantavasta viestinnästä sekä nykyisessä työssään että aikaisemmin Tekesin viestinnän ja markkinoinnin vetäjänä. Ennen uraansa viestinnän parissa, hän työskenteli mm. uutisankkurina ja aamu-tv-isäntänä Yleisradiossa sekä politiikan toimittajana Helsingin Sanomissa. Hän on myös työskennellyt viestinnän kouluttajana ja valmentajana.

Jakso on julkaistu 7.8.2019.

 

Jakso 22: ”Ankkurointi ennen päätöstä on Ruotsin käyttöjärjestelmä.”

Vieraana Asiakastiedon toimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme kauppojen ja yhteistyön tekoon ruotsalaisten kanssa. Vieraamme on Jukka Ruuska, Suomen Asiakastiedon toimitusjohtaja, jolla on vankka kokemus johtotehtävistä suomalaisella ja ruotsalaisella finanssi- ja telealalla. Hän on toiminut mm. Helsingin pörssin toimitusjohtajana sekä OMX:n Pohjoismaisen pörssin ja Tukholman Pörssin toimitusjohtajana. Investointipankkiirin roolissa hän on auttanut suomalaisten osakkeiden myynnissä ruotsalaisille sekä tehnyt yritysjärjestelyjä Ruotsissa.

Jakso on julkaistu 11.4.2019.

Jakso 21: Kiinalaisen on aina saatava säilyttää kasvonsa

Vieraana Helsingin Sanomien toimittaja Mari Manninen

 

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme kauppojen ja yhteistyön tekoon kiinalaisten kanssa. Vieraamme on Mari Manninen, Helsingin Sanomien toimittaja, joka asui vuodet 2013–2016 Pekingissä ja kirjoitti sieltä useisiin suomalaisiin lehtiin. Hän on myös kirjoittanut kolme kirjaa Kiinasta. Yhden lapsen kansa toi hänelle Tieto-Finlandia-palkinnon vuonna 2016 ja uusin kirja, Kiinalainen juttu – 33 Kiina-myyttiä, jotka vaativat kumoamista, ilmestyi viime syksynä. Kirja päivittää tietomme tästä meille vielä kovin tuntemattomasta maasta, jonka vaikutus ulottuu maailman joka kolkkaan.

Jakso on julkaistu 29.3.2019.

Jakso 20: ”Venäjällä verkosto on kaikki kaikessa”

Vieraana Suomalais-Venäläisen kauppakamarin viestintä- ja markkinointijohtaja Satu Niemelä

 

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme kauppojen ja yhteistyön tekoon Venäjällä. Vieraamme on Satu Niemelä, jolla on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus suomalais-venäläisistä liikesuhteista, mm. tulkkina, kouluttajana, viestintäsasiantuntijana ja liikkeenjohtajana. Nykyisessä roolissaan Suomalais-Venäläisen kauppakamarin viestintä- ja markkinointijohtajana hän auttaa suomalaisyrityksiä menestymään Venäjällä.

Jakso on julkaistu 15.3.2019.

Jakso 19: ”Kaaos on ystäväsi”

Vieraana Ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme kriisiviestintään. Vieraamme on ulkoministeriön viestintäjohtaja Jouni Mölsä, joka on työskennellyt muun muassa rikostoimittajana ja poliittisena toimittajana Helsingin Sanomilla ja radiotuottajana BBC:llä. Hän on myös käsikirjoittanut yhdessä Jarkko Sipilän kanssa MTV:lle sarjan Rikospoliisi ei laula. Pari vuotta sitten ProCom valitsi hänet vuoden viestintäammattilaiseksi. Nyt puhumme kriiseistä kansainvälisessä ympäristössä ja siitä kuinka niihin valmistaudutaan ja kuinka niistä selvitään.

Jakso on julkaistu 15.1.2019.

Jakso 18: ”Kriisi ei koskaan ole sellainen kuin oli suunniteltu”

Vieraana Finnairin viestintäjohtaja Arja Suominen

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme kriisiviestintään. Vieraamme on ollut mukana kertomassa suomalaisille niin huippu-uutisia kuin lähes ylivoimaisen raskaitakin viestejä. Arja Suominen opiskeli suomen kieltä ja kirjallisuutta mutta meni pian töihin Nokian viestintään, jossa hän toimi eri rooleissa läpi hurjat vuodet 1986–2011. Sitten hän siirtyi nykyiseen työpaikkaansa Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtajaksi. Myös tässä tehtävässä ammatillinen elämä on ollut viestinnän vuoristorataa. Suomisella onkin ehkä järeintä viestintä- ja kriisiviestintäkokemusta, mitä maasta löytyy.

Jakso on julkaistu 3.1.2019.

Jakso 17: ”Kriisissä johdon on oltava raivorehellinen”

Vieraana Groundin Anna Sorainen

Tässä ProCastin jaksossa keskitymme kriisiviestintään. Tämänkertainen vieraamme Anna Sorainen on juuri julkaissut aiheesta kirjan nimeltä SORI – Johtaja ja julkisuus kriisissä. Taustaltaan Anna on televisiojournalisti ja hän oli aikoinaan Yleisradion urheilutoimituksen ensimmäinen naistoimittaja. Hän on myös työskennellyt Olympiakomitean viestintäpäällikkönä ja Kimi Räikkösen PR-konsulttina. Omaa yritystään Ground Communicationsia hän on rakentanut vuodesta 2007. Groundille kriisiviestintä on tärkeä palvelu ja siksi yhtiö on myös tutkinut suomalaisten organisaatioiden kriisivalmiuksia ja -asenteita.

Jakso on julkaistu 11.12.2018.

Jakso 16: ”Kukaan ei koskaan osta viestintää ajoissa”

Vieraana Kaskas Median Maria Ruuska

Tässä ProCastin jaksossa puhumme viestintätyön merkityksestä ja sen kokemisesta merkitykselliseksi. Vieraamme on Maria Ruuska, yksi Kaskas Median perustajista. Hän perusti tiettävästi Pohjoismaiden ainoan vain tiedeviestintään keskittyneen toimisto Kaskasin viisi vuotta sitten yhdessä Annina Huhtalan ja Liisa Mayow’n kanssa. Tänään Kaskasissa työskentelee jo 16 asiantuntijaa. Aikaisemmin Maria on työskennellyt toimittajana Iltalehdessä, Me Naisissa sekä päätoimittajana Ylioppilaslehdessä. Viime keväänä hän julkaisi yhdessä kahden muun kirjoittajan kanssa Tieteentekijän oppaan viestintään ja vaikuttamiseen.

Jakso on julkaistu 12.11.2018.

Jakso 15: ”Sosiaalinen media on työtä ja se pitää priorisoida”

Vieraana Workday Designersin Aku Varamäki

Aku Varamäki on toipuva viestinnän ammattilainen, joka on tehnyt töitä niin suurissa kuin pienissäkin yrityksissä, vuoden verran toimistonomadinankin. Outotecin ja Suunnon jälkeen hän työskenteli Finnairilla ja lietsoi sen maailman twiittavimmaksi lentoyhtiöksi. Sen jälkeen PING-festivalin toimitusjohtajana hän keskittyi vaikuttajamarkkinointiin ja nyt yrityksensä Workday Designersin kautta mielekkään työelämän edesauttamiseen. Viime keväänä hän myös opetti työpäivä- ja uramuotoilua Yhdysvalloissa. Hänen kirjansa tulevaisuuden työstä ilmestyy ensi vuoden alussa.

Jakso on julkaistu 17.10.2018.

 

Jakso 14: ”Jouduin hakemaan paikkani viestintäjohtajana viidakkoveitsi kädessä”

Vieraana valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto

 

 

Tässä ProCastin jaksossa puhumme viestintätyön merkityksestä ja sen kokemisesta merkitykselliseksi. Vieraamme on valtionvarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto. Hän tuli suuremmalle yleisölle tutuksi joitakin vuosia sitten evättyään toimittaja ja näytelmäkirjailija Jari Hanskalta pääsyn ministeriön tiedotustilaisuuteen. Asiasta nousseen kohun jälkeen ministeriö ja Lehto pyysivät anteeksi. Ennen nykyistä tehtäväänsä Lehto toimi Suojelupoliisin kaikkien aikojen ensimmäisenä viestintäpäällikkönä ja rakensi viraston viestintäkulttuurin ja -mekanismit. Ennen tehtäviään julkishallinnossa Lehto toimi viestintöjohtajana Wulffilla ja sijoittajasuhdepäällikkönä Rautaruukilla.

Jakso on julkaistu 4.10.2018.

Jakso 13: ”Olemme siirtyneet klubidiplomatiasta verkostodiplomatian aikaan”

Vieraana ProComin Elina Melgin

Tässä ProCastin jaksossa puhumme diplomatiasta ja kommunikaatiosta. Elina Melgin johtaa 2800 viestinnän ammattilaisen ProCom-järjestöä ja on väitellyt tohtoriksi propagandan ja julkisuusdiplomatian käytöstä maakuvaviestinnässä. Hän on myös juuri kirjoittanut yhdessä Helsingin yliopiston viestintäpolitiikan professorin Hannu Niemisen kanssa ProComma -aikakauskirjaan artikkelin siitä, miten diplomatian muutos muuttaa viestintätyötä. Keskustelussamme keskitymme diplomatian muuttuvaan maantieteeseen ja niihin taitohin, joita meiltä kaikilta, mutta erityisesti viestinnän tekijöiltä tänä päivänä odotetaan.

Jakso on julkaistu 15.5.2018.

Jakso 12: ”Maine, maltti, resurssit ja osaaminen ratkaisevat informaatiosodassa”

Vieraana Janne ”Rysky” Riiheläinen

 

Tässä ProCastin jaksossa puhumme diplomatiasta ja kommunikaatiosta. Vieraamme Janne ”Rysky” Riiheläinen tunnetaan parhaiten Turvallisuuspolitiikan korkeajännitys -nimisestä viikkokatsauksesta, jota hän piti Helsingin Sanomissa. Hän myös osallistui 2015 tasavallan presidentin Kultaranta-keskusteluhin ja hän on Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan mediajaoston asiantuntijajäsen.  Viime vuonna 2017 häneltä ilmestyi kirja #Turpo – turvallisuuspolitiikan tunteet ja järki. Hän myös kirjoittaa aktiivisesti omaa Uusi maanpuolustus -blogiaan. Podcastissa Janne kertoo tutkimuksesta, jossa hän selvitti Venäjän Lontoon suurlähetystön Twitter-tilin käyttöä. Mitä voimme sen kautta oppia disinformaation eri muodoista ja niiden käyttötilanteista ja tuloksellisuudesta? Ja ennen kaikkea, kuinka informaatiohyökkäykseen pitää varautua ja miten pitää toimia, kun joutuu sen kohteeksi.

Jakso on julkaistu 9.5.2018.

Jakso 11: ”Kansainväliset suhteet kuuluvat nyt kaikille”

Vieraana Esko Aho

Tässä ProCastin jaksossa puhumme diplomatiasta ja kommunikaatiosta. Vieraanamme on mies, jonka ura on supermielenkiintoinen sekä viestinnän että kovin monesta muusta näkökulmasta. Esko Aho oli Suomen nuorin pääministeri poikkeuksellisen myrskyisinä vuosina 90-luvun alussa. Hän on myös ollut senior fellow Harvardissa, johtanut Sitraa, vastannut Nokian yhteiskuntasuhteista ja tällä hetkellä hän on muun muassa hallituksen puheenjohtaja suomalaisyritysten Venäjän-suhteita kehittävässä East Officessa.

Tässä podcastissa Aho kertoo, mitä erilaiset tehtävät ovat opettaneet hänelle viestinnästä ja miten ympäristö, jossa kansaivälisiä suhteita hoidetaan, on muuttunut. Hän puhuu myös sekä pitkän historiallisen perspektiivin merkityksestä että siitä, miksi johtajan on oltava generalisti, jos hän haluaa pitkälle. Puhumme myös siitä, millaista viestintäosaamista yrityksillä pitää olla kansainvälisillä kentillä ja siitä, mitä meidän pitää ymmärtää, kun olemme tekemisissä Venäjän kanssa.

Jakso on julkaistu 24.4.2018.


Jakso 10: ”Suomalainen luova osaaminen on maailmanluokkaa”

Vieraana Miltton Creativen Jarkko Konttinen

Jarkko Konttinen

Tässä ProCastin jaksossa puhumme viestinnän ja markkinoinnin muuttuvasta suhteesta. Vieraamme on viestintätoimistona aloittaneen Milttonin markkinointiyksikön eli Miltton Creativen toimitusjohtaja Jarkko Konttinen. Ennen nykyistä pestiään Jarkko työskenteli pitkään Finnairilla markkinoinnin ja myynnin johtotehtävissä. Hän on myös osallistunut aktiivisesti Suomen maamarkkinoinnin kehittämiseen mm. Visit Finlandin ja Finland Promotion Boardin kautta.

Jarkon mukaan suomalainen luova suunnittelu ei kalpene kansainvälisessä seurassa, mutta on muutamia muita taitoja, joihin kannattaisi panostaa lisää. Hän kertoo myös, miten johdetaan tiimiä, jossa viestintä, markkinointi ja myynti pelaavat saumattomasti yhteen. Lisäksi kuulemme, kuinka Helsingin Kaivopuiston lentonäytösten vietintämenestys rakennettiin.

Jakso on julkaistu 4.4.2018.


Jakso 9: ”Viestinnän kautta tuleva impulssi on vahvin”

Vieraana Mikael Jungner

Tässä ProCastin jaksossa puhumme viestinnän ja markkinoinnin muuttuvasta suhteesta. Vieraamme on matkan varrella ollut sisäpiiriläinen niin median, politiikan kuin vaikuttajaviestinnänkin kentillä ja on lisäksi maan tunnetuimpia somettajia. Mikael Jungner on työskennellyt usean ministerin erityisavustajana, Microsoftilla  tietoyhteiskuntasuhteista vastaavana johtajana, Yleisradion toimitusjohtajana, kansanedustajana ja nyt viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana.

Haastattelussa Mikael kertoo, miksi viestintää laitettu euro tuo usein suuremmat tehot kuin markkinointiin, miksi melkein jokaisen viestintäammattilaisen pitäisi osata rakentaa tuote ja myydä se sekä miksi kirjoittaminen, lukeminen ja puhuminen ovat edelleen ydintaitoja. Hän spekuloi myös sillä, millaisia rakennejärjestelyjä voimme odottaa viestinnän ja viestintäteknologian kentässä.

Jakso on julkaistu 14.3.2018.


Jakso 8: ”Sankari on se, joka yhdistää ihmiset”

Vieraana Pohjoisranta Burson-Marstellerin Clarisse Berggårdh

Tässä ProCastin jaksossa puhumme viestinnän ja markkinoinnin muuttuvasta suhteesta, ja vieraamme on yksi parhaista mahdollisista asiantuntijoista keskustelemaan juuri tästä. Clarisse Berggårdh on Suomen johtaviin viestintätoimistoihin kuuluvan Pohjoisranta Burson-Marstellerin toimitusjohtaja. Ennen tätä pestiä hän ehti toimia useilla näköalapaikoilla markkinoinnin ja median maailmassa, muun muassa markkinointipäällikkönä Valiolla, Sanoma Magazines Finlandin mediamyynnissä ja toimitusjohtajana sekä mediatoimisto IUM Finlandin toimitusjohtajana.

Podcastissa kuulet Clarissen näkemyksen sitiä, millaiset toimistot pärjäävät jatkossa ja millaiset kompetenssit ovat nyt kovinta valuuttaa. Puhumme myös siitä, mikä on sisällön, teknologian ja datan suhde, sekä siitä, mikä on viestintäjohdon ja yritysjohdon nykyaikainen roolitus. Pohdimme myös, miten energiaa ja asennetta voi kehittää – ja mitä #metoo tarkoittaa Suomessa.

Jakso on julkaistu 5.3.2018.


Jakso 7: ”Viestinnällä luodaan melkein kaikki arvo”

Vieraana Reiman toimitusjohtaja Elina Björklund

Elina Björklund johtaa Reimaa, joka vaatettaa liikkuvia lapsia koko maailmassa. Hänen taustansa on pankkialalalla, joskin hän on työskennellyt johtajana myös Ittalalla ja Fiskarsilla. Yksi Reiman haasteista on digitalisaatio, ja Björklund on päättänyt vastata murroksen läpiviennistä itse, sekä CDO:na että viestintäjohtajana. Ilmeisen hyvin tuloksin, sillä hänet valittiin viime vuonna vuoden digijohtajaksi.

Tässä podcastissa Björklund kertoo, miksi hänen mielestään viestintä on nykyaikaisen yrityksen arvonluonnin ydin ja miksi missio on joskus tärkeämpi kuin välitön tulos. Reimalla tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö ei lopulta myykään lastenvaatteita, vaan pohjoismaista hyvää lapsuutta, johon kuuluu liikkuminen säällä kuin säällä. Osa digitalisaatiota on, että Reima valmistautuu kohtaamaan seuraavan sukupolven kuluttajat, jotka todennäköisesti haluavat lastenvaatteensakin palveluna.

Jakso on julkaistu 6.2.2018.

Jakso 6: Energisoivalla tavalla kohti määriteltyä tulevaisuutta

Vieraana Firan toimitusjohtaja Jussi Aho

Jussi Aho johtaa Firaa, joka oli alunperin pieni betonirakentaja, mutta on Ahon toimitusjohtajakaudella kasvanut keskisuureksi kasvuyritykseksi ja rakennussalan tiennäyttäjäksi. Firassa ollaan erityisen kiinnostuneita digitaalisten alustojen tuomisesta rakennusalalle ja yhtiö onkin panostanut startuppeihin ja omiin sovelluksiin. Vuonna 2017 ProCom valitsi Ahon vuoden johtajaksi ja Rakennusinsinöörien liitto vuoden rakennusalan diplomi-insinööriksi.

Kahden viikon putkiremontti on suomalaisen rakennusalan suurimpia viestintävoittoja koskaan. Mikä on tarina onnistumisen takana? Entä kuinka Googlen esimerkki vaikutti Ahon ajatteluun ja mitä tarkoittaa, että rakentamisesta tehdään palveluliiketoimintaa. Entä mistä on käytännössä kysymys, kun Aho sanoo, että vuorovaikutus ja viestintä ovat arvonluonnin ytimessä.

Jakso on julkaistu 22.1.2018.


Jakso 5: Kaikki alkaa strategiasta ja sen viestinnästä

Kuva: Suominen Oyj.

Vieraana Suominen Oyj:n toimitusjohtaja Nina Kopola

Nina Kopola johtaa pörssinoteerattua Suominen Oyj:jta, joka on maailman johtava kuitukangasvalmistaja pyyhintä- ja hygieniatuotteissa ja sekä terveydenhuollon sovelluksissa. Suomisen asiakkaisiin kuuluvat maailman suurimmat alan toimijat kuten Procter & Gamble ja SCA ja  99,5% yhtiön liikevaihdosta tuleekin Suomen ulkopuolelta. Nykyinen Suominen syntyi kuusi vuotta sitten suuren yrityskaupan seurauksena. Välittömästi sen jälkeen Kopola valittiin yhtiön toimitusjohtajaksi toteuttamaan kauppaa seuraava integraatio.

Aloittaessaan Suomisella Kopola oli maan ainoa nainen pörssiyhtiön johdossa. Hänen mukaansa kaikki alkaa strategiasta ja sen viestinnästä. Siksi hän päätti aluksi olla itse yrityksen koko viestintäosasto. Vasta kun strategia alkoi saada muodon, hän rekrytoi yritykseen viestintätiimin.  Tällä hetkellä Kopolaa askarruttaa eniten se, kuinka uutta teknologiaa voidaan hyödyntää yhteisöllisyyden vahvistamisessa hajallaan olevassa monikansallisessa yrityksessä. Pakottamalla ei synny mitään, sen hän on oppinut. Nyt kokeillaan muita keinoja.

Jakso on julkaistu 2.1.2018.


Jakso 4: ProCast-profiili: studiossa tuore työelämäprofessori Pekka Sauri

Pekka Sauri on psykologi ja filosofian tohtori, joka on työskennellyt muun muassa Suomi-lehden päätoimittajana,  Yölinja-radio-ohjelman vetäjänä, lukemattomissa luottamustoimissa ja Helsingin rakennus- ja ympäristötoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana. Hän on myös ollut Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja. Muutama vuosi sitten ProCom valitsi hänet vuoden johtajaksi, ja kuluvana vuonna Pekka aloitti työelämäprofessorina Helsingin Yliopistossa.

Pekan mielestä asemavaltaa ei enää ole, ainoastaan ihmisten välisiä sopimuksia. Siksi nykyaikainen johtaminen on ennen kaikkea viestintää. Pekalla oli taustansa takia hyvät edellytykset viestintäpainotteiseen johtamiseen, mutta silti lumitalvet Helsingin kaupungilla olivat hänelle raju kasvun paikka. Mitä hän oppi johtajan roolista viestinnässä? Entä johtajan ja viestintäosaston oikeasta työnjaosta? Entä miksi hänen missionsa on nyt työelämän viestintäkulttuurien nostaminen uudelle tasolle?

Jakso on julkaistu 22.11.2017.


Jakso 3: Politiikka on sotaa, mutta rehellisyys on valtaa

Vieraana Suvi-Anne Siimes

Suvi-Anne Siimes oli johtava poliitikko, josta tuli merkittävä lobbari. Hän ehti toimia Vasemmistoliiton kansanedustajana, puheenjohtajana, sekä ministerinä kahdessa hallituksessa. Politiikasta hän siirtyi Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi, eli toimialan merkittäväksi edunvalvojaksi. Nykyisin hän toimii työeläkevakuuttajien, eli TELA:n toimitusjohtajana – ja siis niin ikään alan johtavana edunvalvojana.

Suvi-Anne on nähnyt lobbauksen molemmat puolet. Millainen oli ministerinuran ensimmäinen lobbaus-case? Minkälaisella lobbauksella tehdään vaikutus päättäjiin? Entä mitä ei missään nimessä pitäisi lobbarina tehdä? Tässä jaksossa Suvi-Anne jakaa oppejaan ja kokemuksiaan edunvalvonnasta ja lobbauksesta. Miten tulee valmistautua päättäjän tapaamiseen? Ja miksi rehellisyys omaa itseään kohtaan on niin tärkeää edunvalvontatehtävissä?

Jakso on julkaistu 16.10.2017.


Jakso 2: Voiko lobbariksi opiskella?

Vieraana Anu Kantola

Anu Kantola on viestinnän professori Helsingin yliopistossa. Hän on tutkinut lobbauksen roolia nyky-yhteiskunnassa sekä johtaa tutkimushanketta, jossa selvitetään maamme taloudellisten eliittien suhdetta Suomeen. Ennen tieteellistä uraansa Anu oli kymmenisen vuotta toimittajana eri medioissa.

Millainen hyppy oli siirtyä journalismin parista yliopistomaailmaan? Kun Suomi tekee jatkuvasti koulutusleikkauksia, ovatko yliopistot epäonnistuneet omassa lobbauksessaan? Tässä jaksossa Anu kertoo myös tutkimuksensa tuloksista. Minkä järjestöjen ääni kuuluu parhaiten suomalaisessa lobbauskentässä? Entä mitkä tahot ovat vaarassa jäädä jalkoihin? Millä tavalla Anu avaisi päätöksentekoa Suomessa, jotta siitä tulisi vielä läpinäkyvämpää? Voiko yliopistossa opiskella lobbariksi? Ja mitä vinkkejä Anulla on lobbarin uralla eteenpäin haluavalle?

Jakso on julkaistu 4.10.2017.


Jakso 1: Mistä puhumme, kun puhumme lobbauksesta

Vieraana Anna-Mari Vimpari ja Eero Iloniemi

Nyt puhutaan lobbauksesta. Anna-Mari Vimpari on työskennellyt kahden pääministerin erityisavustajana ja työskentelee nyt vaikuttajaviestintään erikoistuneessa Miltton Networkisissa partnerina. Eero Iloniemi puolestaan on työskennellyt journalistina Yleisradiossa, Nykypäivässä ja omassa yrityksessään. Nyt hän vaikuttaa partnerina yhteiskuntasuhteiden hoitoon erikoistuneessa Fipra Finlandissa.

Mitkä ovat päättäjävaikuttamisen tärkeimmät työkalut? Pitäisikö julkisia lobbarirekisterejä olla ja mikä olisi oikea tapa suhtautua toiminnan läpinäkyvyyteen? Osaava lobbari näkee yhteiskunnan monista eri kulmista ja pyrkii toiminnallaan madaltamaan raja-aitoja ja hajoittamaan ”siiloja”. Hän tietää myös, että poliitikolle jokainen esitetty ongelma on vain yksi pitkässä listassa ongelmia. Siksi ainoa vaihtoehto hänelle on saada asioista tietoa muodossa, joka on nopeasti omaksuttavissa ja tässä lobbaaminen toimii tiedonkeruuvälineenä. Pitäisikö lobbaamista lobata? Kyllä pitäisi, jos se tarkoittaa dialogin paranemista suomalaisessa yhteiskunnassa, sanovat asiantuntijat. Mitä he ajattelevat termeistä lobbaus, vaikuttajaviestintä, edunvalvonta ja onko niillä eroja? Entä miten Suomi poikkeaa muusta EU:sta ja Yhdysvalloista vaikuttajaviestinnän kentällä? Ja mitä tarkoittaa, että lobbaus voi olla osa tuotekehittelyä?

Jakso on julkaistu 28.9.2017.

PROCAST

ProCast on ProComin oma podcast, joka pureutuu ajankohtaisiin teemoihin muutaman jakson kerrallaan. ProCastia voi kuunnella helpoiten tältä sivulta, iTunesissa tai yleisimpien podcast-appien kautta.