Lauhkeita tuulia 2021 mentorointimatkalle
Julkaistu
-
Sanna Fäldt on työyhteisövalmentaja ja -sovittelija sekä…
ProComin mentorointiohjelmaan otetaan mukaan viestinnän ammattilaisia, mutta mentorointiparit kohtaavat toisensa ennen kaikkea ihmisinä. Muistellessani vuoden 2020 ohjelmaan osallistuneiden tarinoita, juuri ihmisyys oli siellä pääteema. Poikkeusolot värittivät vuotta, ja parit olivat olleet toistensa tukena niin viestintäasioissa kuin henkilökohtaisessa kasvussa heittelevän vuoden keskellä. Oma kolmen mentorivuoden kokemukseni osoittaa toistuvan kaavan: mentorit ja aktorit ovat hommassa koko persoonallaan ja pistävät itsensä vuoden aikana toistensa kanssa täysillä likoon. Matka on aina parinsa näköinen. Parhaimmillaan voi syntyä pitkäkin työystävyys, mutta yhdessä mentorivuodessakin tapahtuu jo paljon.
Miksi mentorointi on tärkeää?
Mentoroinnin voima on huikea. Aktorina saat rinnallesi ihmisen, jonka päätehtävä on auttaa sinua kehittymään omissa unelmissasi ilman minkäänlaista henkilökohtaista agendaa. Mentori etsii aktorina potentiaaliasi ilman historian värittämiä laseja ja on 100-prosenttisesti sinun puolellasi. Mentorin antama tuki on sanoinkuvaamattoman arvokasta nykyisessä kiivastahtisessa suorittamiseen keskittyvässä työmaailmassa, missä on harvoin aikaa pysähtyä miettimään omia uratoiveitaan ajan kanssa isommassa kuvassa. Uskon, että jokainen meistä hyötyisi mentorin kaltaisesta urakummista omassa nurkassaan!
Mentorina taas on erittäin voimauttavaa alun jännityksen (Onkohan minusta aktorilleni apua? Kelpaanko, osaanko, riitänkö?) jälkeen kokea se voima, joka omalla ohjauksella on toisen uralle ja elämään. Se, että ohjelma kestää vuoden, on minusta sen suola. Kasvu, kehitys ja oppiminen tapahtuu hissun kissun ohjelman edetessä. Mentorin on tärkeä kiinnittyä aktorin itse asettamiin tavoitteisiin ja muistutella pienistä edistysaskelista matkan varrella. Oman aktorin kasvumatkan sanoittaminen ja seuraaminen tekee yhteisestä polusta huikean!
Kohti mentorivuotta kolmen periaatteen saattelemana
Kirjasin mentorikokemukseni kautta kolme tärkeää periaatetta mentorointiohjelmaan osallistuville:
1. Jokainen tapaaminen lähtee aktorin tarpeista – Aktori, kerro suoraan ja häpeilemättä mitä tarvitset. Jos et tiedä, kerro sekin. Mentori on käytössäsi sinua varten, hyödynnä häntä! Huomaa, että tarpeesi voivat muuttua vuoden aikana, kerro uusista tilanteista mentorillesi suoraan.
2. Mentori on rinnallakulkija ja ihmettelijä – Mentori, sinun ei tarvitse asettaa mitään huimaisevan hirmuisia tavoitteita itsellesi. Kun pidät ykköskohdan jokaisen keskustelun pohjana, niin kaikki järjestyy itsekseen. Voit hyvin luottaa siihen, että aktorisi tilanteiden herättämät ajatukset vievät teitä oikeaan suuntaan. Jos hän haluaa harjoituksia, välitavoitteita tai pohdintatehtäviä, anna niitä hänelle. Yhdistä oma kokemuksesi tilanteessa nouseviin tarpeisiin. Voit antaa aktorin itse etsiä vastauksia, roolisi voi olla vaikkapa se, että esität hänelle hyviä kysymyksiä.
3. Antakaa itsenne ja vuoden yllättää! – Kokeilkaa voitteko jättää uskomukset, roolit ja ennakko-odotukset mentorointikeskusteluiden ovien ulkopuolelle. Heittäytykää tilanteiden tuomiin yllätyksiin yhdessä ja seikkailumielellä. Yksi asia on nimittäin varma, mikään ei kuitenkaan mene kuten etukäteen ajattelette. Antautukaa ilolla oppimaan itsestänne ja toisistanne!
Jutellaan lisää linjoilla mentorointiohjelman aloitustilaisuudessa 21.1. kello 17.00. Bon voyage!
Kirjoittaja Sanna Fäldt on työyhteisövalmentaja Bravers Oy’ssä ja ProComin mentorointiohjelman 2021 vetäjä.
Asiasanat
Kirjoittaja
-
Sanna Fäldt
Sanna Fäldt on työyhteisövalmentaja ja -sovittelija sekä yrittäjä Bravers Oy:ssä. Hän on viestintäalan konkari 20-vuoden urakokemuksellaan Evlistä, Cityconista ja Deloittelta, erityisosaamisenaan muutosviestintä. Sanna on julkaissut kaksi tietokirjaa: Nauti työstäsi! Naisen voimakirja työelämään (Bazar) ja Pirjo ja Tyyne – Kesytä sisäiset äänesi (Bazar). Kolmas kirja Sydämellä töissä (Avain), julkaistaan vuonna 2023. Sanna vetää ProComin mentorointiohjelmaa nyt kolmatta kertaa.