Miten ja millä vaikuttavia kuvia?
Julkaistu
-
Kirjoittaja on valokuvaaja, toimittaja ja kouluttaja…
Visuaalisen viestinnän merkitys jatkaa kasvuaan. Kuvat herättävät lukijan huomion ja auttavat ymmärtämään informaation nopeammin ja paremmin kuin teksti. Ylivoima korostuu somessa ja koko internetissä. Kuvia osataan myös lukea jo paremmin, mikä pakottaa tuottamaan entistä osuvampia ratkaisuja.
1.Mikä kamera?
Kaikilla kameroilla saa kunnon kuvia, kun tuntee laitteen rajat ja mahdollisuudet. Erot näkyvät enää liikkuvien kohteiden tavoittamisessa niukassa valossa sekä siinä, kuinka laajan tai kaukaisen näkymän objektiivi tavoittaa. Useimmille riittää jo kamerapuhelin.
Kuvasta ei voi enää päätellä, millä kameralla se on syntynyt. Useimmilla kamerapuhelimilla saa jo A3-kokoisen valokuvatulosteen tai painokuvan. Kuvaruutu täyttyy terävästi osasuurennoksellakin. Puhelimien kyky tavoittaa tunnelma niukassakin valossa on myös kehittynyt merkittävästi.
Moni saalis olisi jäänyt nappaamatta, ellei kamera kulkisi mukana kaikkialla. Tämäkin tiivis rajaus ja poikkeava kuvakulma tallentui puhelimen kameralla.
2. Ohjaa automatiikkaa
Kehittyneet automaattitoiminnot auttavat kuvaajaa lähes kaikissa tilanteissa. Aina kameran aivot eivät kuitenkaan tunnista kohdetta tai tiedä, mitä kuvaaja siitä haluaa nostaa siitä esiin. Silloinkaan ei yleensä tarvitse luopua automaatin tuesta, vaan ryhtyä ohjaamaan sitä.
3. Yksikin korjausliike riittää
Kameran automatiikan ohjaus onnistuu, kun käännät kuvausohjelmavalitsimen P-kohtaan. Perustoiminnot säilyvät automaattisina, mutta kamera antaa kuvaajalle mahdollisuuden korjata valotusta, tarkennusta ja värintoistoa. Puhelimen kameran tarkennusta ja valotusta voi korjata Auto-tilassakin, värintoistoa Pro/Ammattilais-tilassa.
4. Perussäädöt kuntoon
Vasta kun kuvakoko ja tallennuslaatu sekä herkkyys- ja valkotasapainoasetukset ovat kunnossa, kamera tarjoaa parastaan kaikissa kuvaustilanteissa. Kuvakooksi kannattaa valita aina suurin vaihtoehto/isoin pikselimäärä. Jos zoomi ei tavoita aihetta tiiviisti, voi kohteen poimia esiin riittävän suurena kuvankäsittelyvaiheessa.
5. Kaikki sävyt talteen
Kun tallennat kuvat jpeg-muotoon, ne ovat periaatteessa heti valmiita käyttöön. Tallennus raw-muotoon takaa huippusävyt kaikissa olosuhteissa ja mahdollisuuden korjata pahojakin valotus- ja värivirheitä vielä kuvankäsittelyssä. Koska raw-kuvat vievät paljon muistitilaa, puhelimissa kannattaa käyttää HDR-toimintoa, jolla voi tavoittaa tiiviisti lähes raw:in sävyalan ilman kuvankäsittelyä.
6. Tarkenna pääkohteeseen
Älä anna kameran päättää, mikä osa kohteesta tallentuu terävänä! Ohjaa automaattitarkennus oikeaan kohtaan joko koskettamalla sitä näytöllä tai suuntaamalla etsimen tarkennuspiste pääkohteeseen. Käsitarkennus on tarpeen, jos kamera ei suotu laukeamaan pimeässä tai jonkun esteen läpi kuvattaessa.
7. Säädä oikea kirkkaus
Kun kuva ilmestyy näytölle liian tummana tai vaaleana, pitää tarttua kameran +– -nappiin tai sormeilla näyttöä. Puhelimen ruudulle ilmestyy sormen viereen aurinko- tai lamppusymboli, kun painaa näyttöä muutaman sekunnin ajan. Kuva kirkastuu tai tummenee sopivaksi, kun nostaa sormella aurinkoa ylös- tai alaspäin, lamppua vasemmalle tai oikealle. Korjaustulos näkyy välittömästi näytöllä.
8. Valloita videolla
Lähes kaikilla kameroilla ja puhelimilla saa laadukasta videota hyvässä valossa, järjestelmäkameroilla myös niukassa. Lisämikrofonin tarvitsevat kaikki. Kuvan kirkkauden saa kohdalleen +– -säätimellä ja kamerapuhelimissa yleensä koskettamalla kohteen tummia tai vaaleita osia näytöllä. Oikeat värit takaa Pro-tilan/sovelluksen valkotasapainonsäätö-toiminto.
9. Kuinka viesti perille?
Jokainen kuva herättää kysymyksiä: kuka, missä, milloin, miksi? Kuvaajan tehtävä on ohjata tuota kysymysvirtaa sekä tekniikan että ilmaisun työkaluilla. Rajaus, kuvakulma ja sommittelu voivat ratkaista katsojan kiinnostuksen. Aina kuvan ei tarvitse antaa valmiita vastauksia. Katsoja kokee mielihyvää, kun ratkaisee itse kuvan arvoituksen.
Photoshop Express on selkeä ja ilmainen kuvankäsittelijä, joka toimii mainiosti sekä Android- että iPhone -puhelimissa. Yleensä aloitan säätämisen rajauksella, alapalkin toisella työkalulla: rajaus ja oikaisu. Sitten avaan kuvan tummia kohtia Varjot-säätimellä, ja joskus lisään vielä koko kuvan kirkkautta (Valotus). Selkeyssäädin antaa syvyyttä tukevaa ryhtiä ja neljä värisäädintä: Lämpötila, Sävy, Värikirkkaus ja Kylläisyys, hiovat toivotut värisävyt. Kuvan tallennus tapahtuu jakamisnäppäimen kautta (yläpalkki toinen oikealta). Säädetty kuva tallentuu aina uudeksi kopioksi, joten originaali pysyy koskemattomana.
10. Lisää tehoa käsittelyllä
Kuva paranee minuutin, parin säädöllä niin puhelimessa tai tietokoneessa. Eikä oman elokuvankaan koostaminen kestä juuri kauempaa. Ilmainen ja helppokäyttöinen Adobe Photoshop Express -ohjelma hioo tehoa valokuviin kaikissa puhelimissa. Osa hehkuttaa Google SnapSeed:in erinomaisuutta, joka ulottuu myös raw-kuvien korjailuun. Aktiivikuvaaja säätää raw:it tietokoneen ruudulla yleensä joko Adoben Photoshop tai Lightroom-ohjelmalla.
Kirjoittajalta on juuri ilmestynyt kirja Kaikki kuvaa — parempia valokuvia ja videoita.
Asiasanat
Kirjoittaja
-
Pekka Punkari
Kirjoittaja on valokuvaaja, toimittaja ja kouluttaja, joka tunnetaan monista menestysoppaistaan.