Reaktorissa paljon on toisin
Julkaistu
-
Kirjoittaja vastaa ProComissa jäsen- ja…
Ohjelmistoyritys Reaktorissa uskotaan aikuisten ihmisten kykyyn auttaa ja kysyä apua. Parhaat tyypit tekevät parasta tulosta – ja voivat hyvin.
– Palkkaa parhaat ja anna paljon vastuuta ja vapautta. Näin Reaktorin organisaatiokulttuuria kiteyttää yrityksen viestintää ja markkinointia vetävä Ville Valtonen. Parhailla hän viittaa paitsi alan parhaisiin tekijöihin, myös parhaisiin tyyppeihin. Huippuammattilaisiin, huippiksiin, niin kuin reaktorilaiset itse sanovat.
Ainutlaatuisesta työilmapiiristään tunnettu Reaktor on valittu useampaan otteeseen paitsi Suomen, myös Euroopan parhaaksi työpaikaksi. Vuonna 2000 perustettu ohjelmistoyritys eroaa Valtosen sanoin monesta perinteisestä organisaatiosta kuin yö ja päivä:
– Meillä lähdetään siitä, että työntekijät ovat aikuisia ihmisiä, jotka tietävät, mitä tehdä ja milloin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei tukea olisi tarjolla.
Auttamisen kulttuuri onkin Valtosen sanoin Reaktorissa vahvasti läsnä. Apua saa aina – niin työhön kuin harrastuksiinkin liittyvissä asioissa:
– Kysymykseen saa yleensä aina vastauksen. Jos ensimmäinen kollega ei tiedä, hän vähintään tietää, kuka tietää, Valtonen summaa.
Huolellinen rekrytointi organisaatiokulttuurin perustana
Tyypillistä reaktorilaista Valtonen kuvailee paitsi mukavaksi tyypiksi, tietenkin myös alansa huipuksi Suomessa, ellei koko maailmassa. Huolellisesti valitut ihmiset nähdäänkin vajaan 300 hengen organisaatiossa yrityksen menestystekijöinä.
– Edes maailman parasta graafikkoa tai koodaajaa ei palkata, ellei hän tyyppinä sovi Reaktorin kulttuuriin. Tämä vaatii yritykseltä valtavasti aikaa, vaivaa ja rahaa, mutta se myös kannattaa. Kun rekrytointiin panostaa, virhearviointeja sattuu todella vähän, Valtonen pohtii.
Hän korostaa myös rekrytointihaastattelun kaksisuuntaista luonnetta:
– Yhtä paljon työnhakija haastattelee Reaktoria kuin Reaktor haastattelee työnhakijaa.
Perinteisen organisaatiomallin sijaan organisaatio nähdään Reaktorissa verkostona, joka auttaa ihmisiä löytämään toisensa ja mahdollistaa tiedon liikkumisen yrityksessä. Myös perinteinen johtamismalli koetaan ohjelmistoyrityksessä vieraaksi.
– Meidän mielestä johtaminen on tukitoiminto, joka raivaa esteet asiantuntijan tieltä, jotta hän voi tehdä maailman siisteimpiä juttuja, Valtonen maalailee.
Reaktorin vinkit matkalla parempaan työelämään ovatkin rohkeus kysyä sekä vallan ja vastuun antaminen organisaation työntekijöille.
Hyvinvointia ja haastavaa työtä
– Kun astuu ovesta sisään, alkaa monessa työpaikassa jonkinlainen mystinen työelämä – ikään kuin irrallaan muusta elämästä, Valtonen pohtii.
Reaktorissa sen sijaan pyritään tukemaan myös työntekijöiden harrastuksia ja huomioimaan perhe-elämä. Monen reaktorilaisen työnkuva, koodarislangi ja suunnittelijasanasto saattavat mennä yli aiempien sukupolvien ymmärryksen. Tämän vuoksi yrityksessä järjestettiin vastikään Tuo vanhempasi töihin -ilta, jossa vanhemmille pyrittiin konkretisoimaan, mitä heidän lapsensa käytännössä tekevät päivät pitkät. Vieraat luonnehtivat tilaisuutta ”parhaaksi vanhempainillaksi 20 vuoteen”.
Reaktorissa työntekijöiden hyvinvointi ja yhteiset päämäärät ovat siis tiukasti sidoksissa toisiinsa. Monen perinteisessä organisaatiossa työskentelevän korviin meno ohjelmistoyrityksessä saattaa kuulostaa lähes sirkushuveilta. Tärkeintä kuitenkin koko paketissa on Valtosen mukaan itse työ:
– Reaktorilaiset haluavat, että työ on haastavaa ja mielekästä. Eli tehdään juttuja, joilla on merkitystä.
Asiasanat
Kirjoittaja
-
Eveliina Linna
Kirjoittaja vastaa ProComissa jäsen- ja sidosryhmäviestinnästä.
Twitter: @EveliinaLinna