Jouni Mölsä ja Päivi Nerg palkittiin viestintä- ja johtamistaidoistaan

Vuoden viestintäpalkinnoissa korostuvat muutos- ja uudistumiskyky

Vuoden viestintäammattilaiseksi valittu viestintäjohtaja Jouni Mölsä on uudistanut ulkoministeriön viestintää onnistuneesti vaikeassa tilanteessa, perustelee ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry valintaansa. Vuoden johtajaksi nousi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.  Vuoden viestintäteoksi valittu Congrats! You have an all male panel! -blogi puolestaan nostaa uudella tavalla esille kysymyksiä työelämän tasa-arvosta. Palkinto elämäntyöstä viestinnän parissa myönnettiin dosentti Elisa Juholinille. Kunniamaininnan sai viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas esimerkillisestä kriisiviestintätyöstään Elenian palveluksessa. Vuoden viestintäpalkinnot jaettiin viestinnän ammattilaisten ProCom-päivässä 7.6.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg palkittiin viestintää ymmärtävänä johtajana, joka on aktiivisesti ja joustavasti ollut median käytettävissä vaikean aiheen, turvapaikanhakijoita koskevan keskustelun, tulkkina. Nergin rauhallinen ja faktapohjainen esiintyminen on tehokkaasti vähentänyt turvapaikanhakijoihin kohdistuneita ennakkoluuloja ja virheellisiä tietoja.

– Johtajana Päivi Nerg on näyttänyt esimerkkiä itsensä likoon laittamisesta sekä ammattimaisesta ja avoimesta toimintatavasta, jolla ylläpidetään yhteiskuntarauhaa kiihkeän kansalaiskeskustelun keskelläkin, toteaa ProComin puheenjohtaja Taina Pieski.

Vuoden viestintäammattilainen, viestintäjohtaja Jouni Mölsä on muutamassa vuodessa uudistanut ulkoministeriön viestinnän perusteellisesti tuoden sen sosiaalisen median aikakaudelle. Esimerkiksi maakuvaviestintää varten ideoitu emoj-kampanja noteerattiin ympäri maailmaa. Jemenin panttivankidraama, verkkovakoiluskandaali, kehitysyhteistyörahojen leikkaaminen ja maahanmuuttotilanne ovat vakavia aiheista, joiden viestintää Mölsä tiimeineen on hoitanut ammattimaisesti, vaikka resurssit ovat pienentyneet. Mölsä on arvostettu kollega ja häntä pidetään yhteiskunnallisten asioiden tietopankkina valtionhallinnon viestijöiden keskuudessa.

Kansainvälisen politiikan tutkija, YTT Saara Särmän perustama Congrats! You have an all male panel! -blogi on nostanut tasa-arvoa koskevan epäkohdan julkisuuteen viihdyttävällä ja terävällä tavalla. Blogi on ehtinyt saada kansainvälistä huomoitakin, sillä muun muassa The Time ja The Guardian huomioivat ilmiön vuonna 2015. Blogin perustaja käyttää oivaltavasti hyödykseen meemimäisiä voimakeinoja, kuten David Hasselhoffia maskottinaan. Tumblr-blogialustalla julkaistava blogi näyttää kuvia tutkija- ja asiantuntijaseminaareista, joissa panelisteina on pelkkiä miehiä. Blogissa tarkastellaan akateemista maailmaa feminismin näkökulmasta huumorin keinoin.

Elämäntyöpalkinnon saanut, Helsingin ja Jyväskylän yliopistoissa organisaatioviestintää opettava dosentti, VTT Elisa Juholin on tehnyt vuosikymmenten ajan tarmokkaasti työtä koko suomalaisen viestintäalan hyväksi. Tuorein työpanos on Viestinnän eettisen neuvottelukunnan puheenjohtajuus ja Viestinnän eettisten ohjeiden päivittämistyön johtaminen. Juholin on kannustanut omalla esimerkillään viestinnän ammattilaisia menemään rohkeasti urallaan eteenpäin ja nostamaan viestintä kaikissa organisaatioissa johdon kumppaniksi. Hän on kirjoittanut runsaasti viestinnän oppi- ja teoriakirjoja, jotka määrittävät monia organisaatioviestinnän lainalaisuuksia edelleen.

Kunniamaininnan saanut sähköverkkoyhtiö Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas palkittiin marraskuussa 2015 tapahtuneen lumimyrskyn aiheuttaman, päiviä kestäneen sähkönjakelun suurhäiriön kriisiviestinnästä.

– Ehdotuksia Vuoden viestintäpalkintojen saajiksi tuli kiitettävästi, ja palkintoja olisi voinut jakaa erinomaisesta viestintätyöstä enemmänkin. Tuomariston valinnoissa korostuvat muutos- ja uudistumiskyky sekä ajankohtaiset yhteiskunnalliset viestintäteemat. Kaikkia palkittuja yhdistää vahva usko viestinnän ja vuorovaikutuksen voimaan sekä rohkea heittäytyminen uudenlaiseen tekemiseen, sanoo tuomariston työtä johtanut Taina Pieski.

ProComin viestintäpalkintoehdotukset on kerätty jäsenistöltä sekä muilta viestinnän ammattilaisilta. Lopullisen valinnan teki tuomaristo, johon kuuluivat Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus, ProComin puheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Taina Pieski, Helsingin Sanomien toimittaja Marko Junkkari, Ellun Kanojen viestinnän tekijä Eeva Lehtimäki sekä ProComin toimitusjohtaja Elina Melgin.

LISÄTIEDOT

Minna-Liisa Nurmilaakso, viestintäpäällikkö, ProCom – Viestinnän ammattilaiset ry, puh. (09) 135 7775.

ProCom jakaa vuosittain viestintäpalkintoja neljässä kategoriassa. Perinteisimmät palkinnot ovat lyhyt ja pitkä riimusauva. Järjestön edeltäjä Tiedotusmiehet ry luovutti ensimmäisen riimusauvan vuoden 1977 Tiedottaja-päivillä kunniapuheenjohtaja Veli Virkkuselle. Riimusauva on puinen riimukalenteri, josta seurattiin päivien kulkua vuosisatojen ajan.

Lue lisää viestintäpalkinnoista >>

Kommentoi